4 tips bij het verbouwen van jouw vakantiehuis in Frankrijk

Een woning gekocht in la douce France? Het plan om het op te waarderen tot vakantiehuisje waar jarenlange vreugde centraal staat? Dan is het natuurlijk belangrijk om een aantal valkuilen te ontlopen. Vooral onderstaande vier tips zijn niet onbelangrijk bij het verbouwen van jouw vakantiehuis in Frankrijk.

1. Let op bij het gebruik van glaswolisolatie

Op het platteland is het merendeel van de oudere woningen slecht geïsoleerd of voorzien van glaswolisolatie. Indien mogelijk kun je de glaswolisolatie het best vervangen door steenwol. Ook indien je er zelf isolatie aanbrengt, is steenwol een aanrader. Steenwol heeft immers een lager smeltpunt, kent een betere geluidsisolatie en is veel bestendiger tegen allerhande vormen van ongedierte die via gevelbarsten hun weg tot de isolatie vinden. Steenwol kan wel wat lastiger te verkrijgen zijn. ISOVER is in Frankrijk nog steeds marktleider en vooral zijn glaswolisolatiedekens zijn in bijna alle Franse doe-het-zelfzaken terug te vinden. Soms zal je dan ook even een dorpje verder moeten rijden.

2. Ga na of je een bouwvergunning nodig hebt

In Frankrijk hoef je geen bouwvergunning te hebben als je de locatie, de omvang en de buitenkant van de woning niet aanpast. In het andere geval kan een zogenoemde Permis de construire wel noodzakelijk zijn. Ook kent men het systeem van een Déclaration préalable de travaux (DP), een kleine bouwvergunning voor bijvoorbeeld het bepleisteren van de gevel. Vraag bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt als je hierover twijfelt. Ook indien je tijdens de verbouwing tijdelijk een caravan in de tuin wenst te zetten, kun je het best eerst even de regels hiervoor navragen bij de gemeente. Vaak mag de caravan geen vaste woonplek zijn en gelden er afstandsregels ten opzichte van de tuin van de buurman.

3. Zorg voor een goede verzekering

Je wilt je vakantiehuis natuurlijk goed verzekeren. Met een opstalverzekering ben je ook tijdens de verbouwing verzekerd. Wel is het zo dat de verzekeringspolis beperkingen kan opleggen tijdens de verbouwingen, zeker indien je tijdens de verbouwing niet woonachtig bent in het pand. Vaak zal de opstalverzekering dan bijvoorbeeld geen dekking bieden tegen vandalisme of diefstal. De belangrijkste schadeposten blijven echter wel gewoon gedekt.

4. Kies voor een renteloze ecolening

Indien je bij een Franse kredietinstelling aanklopt, kun je recht hebben op een extra voordelige of zelfs renteloze ecolening. Aan zo’n lening zijn echter wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door een RGE-erkend bedrijf. Een lokale aannemer heeft natuurlijk zeker z’n voordelen, maar toch kan het de moeite lonen om even verder te kijken dan jouw gemeente. Zeker indien je ook energiebesparende ingrepen wenst te laten verrichten, is het belangrijk om je vooraf goed te laten informeren. Ga ook na of het RGE-erkend bedrijf wel over de nodige certificaten beschikt: een certificaat voor isolatiewerkzaamheden is immers niet hetzelfde als een certificaat voor het plaatsen van zonnepanelen.