Woning in Frankrijk financieren: hoe doe je dat?

Heb je plannen voor een eigen huis in de Franse zon? Of wil je een vakantiewoning kopen in Frankrijk om een aantal maanden per jaar door te brengen? Dan zul je financieel wat zaken moeten regelen. Er zijn diverse mogelijkheden om je beoogde droomwoning in Frankrijk te financieren. Uiteraard kies je voor een financieringsvorm die het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Hoe zit het met een hypotheek in Frankrijk en kun je ook op andere manieren de aankoop van Franse woning realiseren? Daarover lees je in dit artikel.

Wat voor woning ga je kopen?

Een (tweede) huis in Frankrijk kan er zijn in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen tussen een hoofdwoning, een chalet, een vakantiebungalow, appartement of vrijstaande woning. Uiteraard is het verstandig om eerst na te gaan wat je budget is voor de aankoop van een woning in Frankrijk. Als je de aankoopprijs niet uit eigen zak betaalt, is het verstandig een financieel adviseur in te schakelen die je kan helpen bij het regelen van een hypotheek in Frankrijk. Koop je een woning in Frankrijk en heb je het huis in Nederland verkocht? Dan zul je misschien geen hypotheek nodig hebben; huizen in Frankrijk zijn doorgaans goedkoper dan hier. Wel een hypotheek nodig of wil je wat extra geld lenen? Dan zijn er verschillende opties.

Hypotheek afsluiten

Je kunt voor je (vakantie)woning een hypotheek regelen vanuit Nederland, maar ook in Frankrijk kun je een hypotheek aanvragen. In de aanvraag en voorwaarden tussen een hypotheek in Nederland en een in Frankrijk, zitten verschillen. Welke keuze je maakt, hangt voornamelijk af van wat voor woning je gaat kopen en hoe goed je de Franse taal spreekt.

Hypotheek in Nederland

Bij het financieren van een huis in Frankrijk met een Nederlandse hypotheek, is er sprake van een Frankrijkhypotheek. Het grote voordeel van het regelen van de hypotheek vanuit Nederland, is dat je contact hebt met een Nederlandse hypotheekinstelling. Dat maakt de lastige materie, iets makkelijker en duidelijker. Niet alle banken bieden deze mogelijkheid aan en veel Nederlandse banken willen geen hypothecaire lening verschaffen voor Frans onroerend goed. Belangrijke punten om te weten over een hypotheek afsluiten in Nederland:

  • Kan gunstig zijn, omdat alle contact in het Nederlands is;
  • vaak is een aflossingsvrije hypotheek mogelijk;
  • een Frankrijkhypotheek is vooral interessant als er sprake is van een tweede woning in Frankrijk, terwijl je zelf in Nederland woont;
  • vaak wel hogere kosten; vertaling hypotheekakte, dubbele notariskosten, hogere afsluitprovisie dan in Frankrijk en hogere rente dan in Frankrijk.

Hypotheek in Frankrijk

Wil je een hypotheek in Frankrijk regelen? Financiële instellingen in Frankrijk zelf verstrekken hypotheken onder strenge voorwaarden. Deze optie is vaak een makkelijkere manier om een hypotheek te krijgen in Frankrijk.

  • De maximale looptijd van de lening is veelal korter dan in Nederland;
  • je moet zo’n twinting procent uit eigen zak betalen als je niet belastingplichting bent in Frankrijk, omdat de kredietverstrekker zo meer vertrouwen heeft in de aflossing;
  • de lening moet vaak voor 75-jarige leeftijd zijn afgelost;
  • je moet beschikken over een vast inkomen (salaris, pensioen, doorlopende uitkering);
  • totale af te lossen schulden mogen maandelijks niet hoger zijn dan 30 procent van het maandinkomen;
  • tien dagen bedenktijd of je de offerte, als aanvrager, accepteert.

Lening afsluiten in Nederland of Frankrijk

Bij een hypotheek geldt de woning als onderpand, maar bij een consumptief krediet is dit niet het geval. Op basis van je inkomen is het wellicht mogelijk om een consumptief krediet af te sluiten, maar voor zo’n lening betaal je wel een hogere rente dan voor een hypotheek. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet sluit je af in Nederland, maar dit kun je ook in Frankrijk doen. Zo’n lening sluit je in Nederland af tot maximaal 75.000,- euro. In Frankrijk sluit eigenlijk niemand een lening af om een woning te bekostigen.

Laat je goed inlichten

Als je nou gaat verhuizen naar Frankrijk of hier een vakantiehuis aanschaft, er staan sowieso hoge kosten tegenover. Laat je daarom goed informeren door een adviseur. Helemaal omdat je ook te maken hebt met vastgoed in het buitenland en een taal die je wellicht niet spreekt, is het des te belangrijker je goed voor te bereiden op de koop. Voorwaarden kunnen per verstrekker verschillen, dus zorg ervoor dat je je voordat je vertrekt goed inleest over de verschillende opties.