Als u emigreert naar Frankrijk, of ieder ander land binnen de Europese Unie, dan is de volgende checklist wellicht handig om eens door te nemen
Papieren en verzekeringen:
- Laat uw paspoorten en/of rijbewijs verlengen.
- Haal bij uw gemeente een internationaal uittreksel van het geboorteregister van alle gezinsleden.
- Haal bij uw gemeente een internationaal uittreksel van uw huwelijksakte.
- Laat een aantal pasfoto’s maken die u mee kunt nemen naar het buitenland.
- U kunt dan meteen een bankrekening aanvragen, verzekeringen afsluiten en uw auto op uw naam laten zetten.
- Verzamel uw inkomstengegevens.
- Overweeg of u het nodig vindt om diploma’s te laten waarmerken en vertalen. Dit kunt u doen bij de DUO.
- Maak overal kopieën van.
- Bewaar het uitschrijvingsbewijs bevolkingsregister in Nederland.
U kunt het uitschrijvingsbewijs bij je Nederlandse gemeente op laten maken in de periode van 5 dagen voor en 5 dagen na de officiële verhuisdatum.
Uw gegevens worden daarna overgeschreven naar een speciaal bestand van de gemeente Den Haag. - Vraag bij uw zorgverzekeraar een European Health insurance Card aan.
- Ga als het kan nog even naar de tandarts voor u vertrekt, in het buitenland kunnen bepaalde diensten erg duur zijn.
- Vraag aan uw huisarts of medische behandelaar of het mogelijk is om je medische dossiers mee te nemen naar het buitenland.
- Controleer of uw huidige verzekeringen ook in het nieuwe land gelden.
- Licht de belastingdienst in over uw vertrek uit Nederland. Als u zich uitschrijft bij uw Nederlandse gemeente dan geeft de Nederlandse gemeente dat door aan de Belastingdienst.
Op uw nieuwe adres in het buitenland (of tijdelijk postadres) ontvangt u dan ongeveer 2-5 weken later een invulformulier. Dat moet u volledig invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Zij bekijken dan of u een speciaal aangiftebiljet nodig heeft. - Als u op dit moment een uitkering krijgt via de Ziektewet- of Werkeloosheidsuitkering dan dient u de instanties te informeren over uw emigratie en u zult moeten vragen naar het benodigde E303-formulier. Met dit formulier kun u in het EU land, onder bepaalde voorwaarden, nog 3 maanden aanspraak maken op deze uitkering.
- Neem contact op met het Pensioenfonds.
Het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd blijft staan en wordt op je 65e uitgekeerd waar je dan ook ter wereld bent. - Als u dat zou willen kunt u via de Nederlandse Sociale Verzekeringsbank een vrijwillige AOW/Anw-verzekering afsluiten. U kunt hierover een brochure aanvragen via SVB 020-6565225; Dit moet u binnen één jaar na emigratie aanvragen.
Praktische tips:
- Lees
Lees voor u vertrekt zo veel mogelijk over het land waar u naartoe emigreert.
Zoek naar informatie over de cultuur en gewoontes, het sociale stelsel, de geschiedenis. En let daarbij op dat de boeken niet te lang geleden geschreven zijn en dus de huidige informatie bevatten. Leest u vooral verhalen van andere mensen die u voor zijn gegaan.
Veel emigratie verhalen zijn te vinden en te lezen op het internet.
- Leer de taal
Het is van groot belang dat u in uw nieuwe land zoveel mogelijk de taal leert beheersen.
Begin daar al mee voordat u vertrekt en ga daar actief mee door zodra u bent aangekomen in het land van bestemming.
Doordat u de taal kent, maakt u makkelijker contact met de lokale bevolking, kunt u zelfstandig uw zaken regelen, het lokale nieuws volgen, onderhandelen over prijzen, en voelt u zich wat sneller thuis.
- Wees flexibel en zet door
Ook al bereid u alles goed voor, het kan altijd gebeuren dat u onverwachts uw planning aan moet passen of bij moet stellen. Hoogstwaarschijnlijk zal dit ook gaan gebeuren. U zult geconfronteerd worden met het feit dat niet alles werkt of uitgevoerd wordt zoals u dat in Nederland jaren gewend bent geweest. Dat zal in de praktijk op bepaalde momenten het nodige van uw flexibiliteit, geduld en doorzettingsvermogen eisen. Probeer bij tegenslagen te blijven zoeken naar oplossingen, en geef niet te snel op. Emigreren is een grote stap, en er komt veel bij kijken. U moet uw weg opnieuw vinden in een nieuw land, met een nieuwe taal, nieuwe gewoontes en nieuwe sociale omgangsvormen. U gaat uw eigen leven helemaal opnieuw opbouwen en ook nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe vrienden maken. U zult veel eigen initiatief moeten nemen. Bovendien kunt u geconfronteerd worden met uzelf en een ‘culture shock’.
- Financiële buffer
Financiële tegenvallers, iets dat kapot gaat en vervangen moet worden, onverwachte medische kosten, een noodgeval, of als u een periode moet overbruggen zonder inkomsten uit een baan, kortom; Zorg dat u een financiële buffer hebt.