Kun je een Nederlandse zorgverzekering houden in Frankrijk?

Wie zich permanent vestigt in het buitenland, krijgt te maken met heel veel papierwerk en bureaucratie. Dat is nou eenmaal niet anders, want je moet veel regelen. Als je emigreert naar Frankrijk – of hier langere tijd verblijft – is dat in principe niet anders. Al scheelt het veel dat Frankrijk, net als Nederland lid is van de EU. Hierdoor zijn veel processen makkelijker en is het, in bepaalde gevallen, niet nodig om in Frankrijk een zorgverzekering af te sluiten. In plaats daarvan kun je dan een Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Voor alle duidelijkheid: deze geeft dan recht op zorg in Frankrijk, op basis van het pakket.

Vakantie

Wie alleen op vakantie gaat naar Frankrijk, of een ander land, hoeft zich in principe geen zorgen te maken over zijn zorgverzekering. Het is namelijk zo geregeld dat de in Nederland verplichte basisverzekering ook geldig is in het buitenland. Oók buiten de EU. Hierbij geldt wel een belangrijke voorwaarde: dit is tot het kostenniveau van een vergelijkbare behandeling in Nederland. In de meeste landen is dat toereikend voor zorg maar in enkele landen, zoals de VS of Zwitserland, is de zorg vaak duurder dan hier. Dat betekent dat je, zonder aanvullende verzekering, hier voor hoge kosten kunt komen te staan.

Emigratie

Als je emigreert naar Frankrijk, sluit je in principe een Franse zorgverzekering af. In principe, want in Frankrijk is een zorgverzekering afsluiten niet verplicht. Natuurlijk is het wel verstandig, want zorg is duur en hebben we allemaal wel eens nodig. Vergelijk zorgverzekering en andere verzekeringen vóórdat je naar Frankrijk gaat. Ook in Frankrijk zijn daarvoor online platforms. Daarvan hoef je in sommige gevallen trouwens geen gebruik te maken, want het is soms mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Wie niet werkt in Frankrijk, maar in plaats daarvan pensioen, AOW en/of een andere uitkering uit Nederland krijgt, kan zijn Nederlandse zorgverzekering(en) aanhouden. Dit betreft dan de zogeheten buitenlandregeling.

Franse zorg

Ongeacht of je gebruikmaakt van een Nederlandse of een Franse zorgverzekering, je krijgt in Frankrijk te maken met het Franse zorgsysteem. Daar is in vergelijking met Nederland minder sprake van marktwerking. Het is makkelijker om je eigen zorgaanbieder te kiezen en ook is er meer variatie in de kosten van zorg of verzekering, op basis van je eigen inkomen. Wel is Frankrijk minder dichtbevolkt dan Nederland en is het zorgaanbod in sommige gebieden schaars. Ook de aanrijtijd van ambulances is in sommige delen van Frankrijk aanzienlijk hoger dan in Nederland. De ziekenhuiszorg in Frankrijk is zeker gelijkwaardig aan die in Nederland en medicijnen en behandelingen zijn minimaal gelijkwaardig beschikbaar.