Frans leren

Wanneer u naar Frankrijk gaat emigreren dan is het verstandig dat u zich de Franse taal eigen maakt. De Fransman waardeert het zeer wanneer u laat blijken dat u uw best doet om de taal te spreken en te leren. Maar ook wanneer u niet naar Frankrijk gaat emigreren kan het zeer leuk en aantrekkelijk zijn om de Franse taal te leren.
Er zijn vele verschillende opties, instanties en boeken van waaruit u de Franse taal kunt leren. De Franse taal kunt u o.a. leren door het volgen van een online cursus, een klassikale cursus in Nederland of door middel van een talenreis naar Frankrijk. Op deze pagina zullen wij voor u een aantal mogelijkheden verder toelichten.

Franse taal

Op Spaans en Portugees na is de Franse taal de grootste Romaanse taal. Frans wordt niet alleen in Frankrijk gesproken; in Canada is het een van de twee officiële talen en ook in Zwitserland spreek met Frans. Er zijn ter wereld ongeveer 75 miljoen mensen met Frans als moedertaal.

Frans leren in Nederland

In Nederland zijn er vele instanties, scholen en organisaties waar je cursussen Frans kunt volgen. Dit kan ofwel vanuit thuis of in klassikaal verband. Idiomas biedt bijvoorbeeld verschillende cursussen Frans aan. Deze cursus pakketten worden u thuis gestuurd en zo kunt u vanuit thuis de Franse taal leren. Met een taal pakket van Idiomas leert u snel en doeltreffend de Franse taal. De pakketten van Idiomas bestaan uit een actieve en passieve fase. In de passieve fase van de cursus dient u te herhalen wat er geschreven en gezegd wordt. In de actieve fase dient u zelf zinnen te maken.

Echter wanneer u denkt dat u niet over de discipline beschikt om zelf vanuit thuis te studeren dan kunt u kiezen voor Franse lessen in klassikaal verband. De prijzen variëren per instituut en de prijzen zijn afhankelijk van het aantal lessen dat u per week gaat volgen.

Online cursus

Op het internet kunt u een online cursus Frans volgen. Er zijn verschillende websites waar u zulk een cursus kunt volgen. Van vele online cursussen kunt u kosteloos gebruik maken, echter er zijn er ook waar u voor dient te betalen. Frans leren via een online cursus vereist veel discipline en heeft vaak niet het gewenste resultaat. Maar wanneer u even uw verloren kennis bij wilt spijkeren dan is dit wellicht een geschikte optie. Op de website van Les Expres vindt u online lessen.

Taalreis

Een andere goede manier om de Franse taal te leren is om op talenreis naar Frankrijk te gaan. Een taal leren in het land waar deze taal daadwerkelijk gesproken wordt vergroot het leerproces. Er zijn vele organisaties die zulke reizen aanbieden. Deze talenreizen kunnen variëren van 1 week tot enkele maanden. Tijdens deze reis zult u intensieve Franse lessen volgen in privé ofwel klassikaal verband. Daarnaast leert u uiteraard persoonlijk de Franse steden, mensen en cultuur kennen. Informeer goed naar de verschillende organisaties want de kwaliteit en prijzen kunnen nogal verschillen per instantie.

Studeren in La Rochelle

Een aanrader voor elke student die zijn Frans wil verbeteren, en dit in Frankrijk zelf wilt gaan doen, is de stad La Rochelle. Er zijn veel universiteiten en is daardoor een echte studenten stad waar iedereen gewend is geraakt aan internationale studenten.

Elk jaar komen er honderden buitenlandse geïnteresseerde naar deze school toe voor een cursus of een Erasmus studie. Het komen en gaan van grote groepen studenten is heel gewoon, de stad biedt hier ook veel mogelijkheden toe zoals hostels en studenten woningen. Deze aan de Atlantische oceaan liggende historische stad heeft een mooi oud centrum ook wel ‘Vieux Port’ (oude haven) genoemd. Hieromheen bevinden zich mooie oude middeleeuwse torens omdat La Rochelle tot in de vijftiende eeuw de belangrijkste havenstad was aan de Atlantische kust. Nu nog steeds is de haven belangrijk, er wordt veel aan zeilsport en jachtbouw gedaan en ook de visvangst is een belangrijk kenmerk van de stad hetgeen veel toeristen trekt. Er zijn dan ook veel lekkere visrestaurants met zijn specialiteit mosselen.

Omgeving van La Rochelle

Ook de omgeving van La Rochelle is erg mooi. Het ligt niet ver van de streek Bordeaux waar de beste wijnen en cognacs worden geproduceerd en er veel oude kastelen en gigantische wijnvelden te vinden zijn.  Natuurlijk is de stad Bordeaux zelf ook een ‘must’ om te zien. Naast dit kenmerkende gebied ligt La Rochelle ook naast de bekende eilanden van Frankrijk waaronder het bekende Île de Ré. Hier worden veel excursies naar gemaakt vanaf La Rochelle zelf. Het strand is natuurlijk ook een trekpleister voor de stad wat zorgt voor lekkere late zomeravond dinertjes langs de kade van de haven.

Frans cursus

Er zijn verschillende universiteiten op La Rochelle waar je verschillende cursussen kunt volgen. Sup de Co, ecole de commerce is een open en vriendelijke economische universiteit die speciale Franstalige cursussen geeft op elk niveau. Je zal hier terecht komen in een groep studenten of cursusvolgers van jou niveau. Je hebt verschillende lessen zoals grammatica, spreken en culturele lessen waarin je ook de cultuur en geschiedenis van Frankrijk beter leert kennen. Het leuke van La Rochelle en zijn universiteit is dat je wordt betrokken bij de vele activiteiten op Sup de Co. Er zijn veel studentenverenigingen die veel activiteiten organiseren en waardoor je makkelijk met mede studenten in aanraking komt. Ook zijn alle studenten op de school erg open en is het makkelijk om een leuke tijd te beleven in La Rochelle. De stad kent zelf ook veel leuke bars en clubs die het nachtleven aangenaam maken. Zo is er een mooie Irish pub aan de Vieux Port en zijn er verschillende andere cocktail bars en restaurants. Ook zijn er ongeveer 4 clubs in de omgeving waar je tot laat in de nacht je kan vermaken. In de zomer is La Rochelle een echte bruisende toeristenstad met een mooi strand waar je tot diep in augustus nog lekker van de zon en de zee kan genieten.

Voor meer informatie kunt u verder kijken op onze pagina onderwijs in Frankrijk