Franse taal

De Fransen zijn dol op hun taal. Logisch, want de Franse taal klinkt zangerig en poëtisch. Daarbij zijn Fransen grote taalpuristen. Er komen maar weinig buitenlandse woorden voor in hun taal, daarom het is maar goed dat zo’n 220 miljoen mensen het Frans spreken en verstaan. Wat is er eigenlijk zo bijzonder aan de Franse taal?

Een zeer officiële taal

Het Frans is een taal die veel gebruikt wordt door wereldleiders en veel gesproken wordt bij officiële gelegenheden. Het is een van de voertalen bij de Verenigde Naties en ook bij de Europese Unie in Brussel is Frans een van de hoofdtalen naast Engels en Duits. Het is dus een taal waarin veel politieke beslissingen worden genomen.

Frans in het Nederlands

Vanwege de Nederlandse geschiedenis met Frankrijk zijn er veel Nederlandse woorden die hun oorsprong in het Frans hebben. “Horloge” en “hotel” zijn de bekendste voorbeelden, maar ook “ballon” en “charmant” zijn woorden die Nederlanders hebben overgenomen van de Fransen.

Frans in de wereld

Nederland is niet het enige land waar de Fransen geregeerd hebben. Een aantal Afrikaanse landen zijn kolonies van Frankrijk geweest en daar spreken ze vaak Frans met een Afrikaans accent. En wat dacht je van Canada? Daar zijn de Fransen in de 16e eeuw aangekomen en hebben er hun stempel op gedrukt. Samen met het Engels, is het Frans de belangrijkste taal van Canada.

Frans wordt over de hele wereld bestudeerd

Wereldwijd is Frans naast Engels de populairste tweede taal. Daarom is het maar goed dat Frans een logische taal is. Het heeft een vrij constante opbouw waardoor je de taal makkelijk kunt leren. Bij Babel in Utrecht leer je in negen weken tijd de basis van het Frans.

Echte taalpuristen

Fransen zijn echte taalpuristen. Elk buitenlands woord krijgt een mooie Franse vertaling. Al lijkt het erop dat de Fransen zich zullen moeten openstellen voor buitenlandse woorden. De Franse minister Fleur Pellerin heeft gezegd dat de Fransen zich open moeten stellen voor buitenlandse taalinvloeden. In Nederland zou bijna niemand opkijken van zo’n opmerking, in Frankrijk was het nationaal nieuws. Dat laat zien hoe gek de Fransen zijn op hun taal.

Ben jij een van die 220 miljoen mensen die de Franse taal al spreekt of moet jij de taal nog leren voordat je naar Frankrijk vertrekt?