Inschrijven in Frankrijk

In Nederland schrijft elke burger zich in bij de gemeente waar men woont.In Frankrijk is inschrijven op deze manier niet nodig.

La Mairie

Toch zult u hoogstwaarschijnlijk wel eens contact op moeten nemen met het gemeentehuis.
Het gemeente huis in Frankrijk wordt ‘la Mairie’ genoemd.
Wanneer u een vergunning wilt aanvragen voor het verbouwen van uw huis, dan dient u dat te doen bij la Mairie. Ook wanneer u met pensioen gaat, zult u het ‘certificat de vie’ elk jaar aan moeten vragen bij la Mairie. Deze dient u dan door te sturen naar uw Nederlandse verzekeraar die uw pensioen of lijfrente uitkeert.

Geen bevolkingsregister

Een bevolkingsregister zoal in Nederland, kent men in Frankrijk niet.
Dus wanneer u zich uitschrijft in Nederland is het niet mogelijk u officieel in te laten schrijven in Frankrijk. Om aan verkiezingen mee te kunnen doen, dient men zich als stemgerechtigde laten inschrijven bij de la Mairie op de liste électorale. Dat is een lijst met mensen die willen gaan stemmen. Aan de hand van deze lijst wordt vervolgens een schatting gedaan van het totaal aantal bewoners van het dorp, de stad of de regio.

Wel burgerlijke stand

Op het gemeentehuis in Frankrijk is het wel nodig om een melding te maken van een geboorte, een overlijden, schoolgaande kinderen, of een huwelijk.
Deze gegevens komen in de burgerlijke stand oftewel de état civil.