Huis verbouwen

Een vakantiehuis in Frankrijk is voor velen een droom, maar zelfs als u die waar kan maken zal blijken dat uw perfecte droomhuis niet bestaat. Met andere woorden, u zal moeten verbouwen. Of dat nu ligt aan achterstallig onderhoud of dat u een extra kamer wilt realiseren, een zwembad wilt aanleggen of een schuur wilt bouwen: voor de meeste zaken heeft u een bouwvergunning nodig. Als u met de werkzaamheden begint zonder de benodigde papieren kunt u in grote moeilijkheden komen.

Kies een lokale aannemer

Om te beginnen is het verstandig om bij de bouw gebruik te maken van de diensten van een lokale aannemer. Het kost misschien iets meer dan een paar Poolse klussers, het extra geld dat u uitgeeft betaalt zich dubbel en dwars uit als u in de nieuwe gemeenschap wilt integreren. In Frankrijk bestaan twee verschillende soorten bouwvergunningen. De déclaration de traveaux, ook wel de simple déclaration genoemd, heeft u nodig voor simpele verbouwingen. Deze is gewoon aan te vragen bij de gemeente. Voor grotere verbouwingen, waar officiële tekeningen van een architect of constructeur nodig zijn, is een permis de construire nodig. Aanvraagformulieren kunt u meestal ook bij de gemeente aanvragen, waarna deze ze doorstuurt naar de bevoegde instanties. De wachttijd voor zo’n bouwvergunning kan daarom nogal oplopen.

Vraag een bouwvergunning aan

De aanvraag voor een bouwvergunning kost relatief veel geld. Zorg er daarom voor dat u dit in één keer goed doet en alle benodigde bescheiden indient. Een goedgekeurde bouwvergunning is in Frankrijk twee jaar geldig. Zodra de verbouwing van start gaat moet u dit melden bij de gemeente met een déclaration d’ouverture du chantier.

Huur eerst een vakantiehuisje

Als u op zoek bent naar een geschikt huis in Frankrijk is het altijd verstandig om, voordat u overgaat tot de koop, eerst een vakantiehuisje in de streek te huren voor een periode van minimaal een paar weken. Dat kan bijvoorbeeld bij Homeaway.nl. Zo kunt u zich er van verzekeren dat u zich echt thuis voelt in die buurt.