Nederlandse producten

De Nederlandse keuken staat nou niet bepaald bekend om haar finesse, maar toch zullen veel Nederlanders die in Frankrijk wonen af en toe naar Nederlandse producten hunkeren… een boterham met hagelslag, een Unox rookworst of Conimex producten. Hoe kom je aan die typisch Hollandse producten als je midden in de Dordogne of Auvergne woont? Er zijn verschillende mogelijkheden.

Nederlandse producten in Franse winkels

Je hoeft maar even aandachtig door een hypermarché van redelijk te lopen en je zult merken dat ze veel meer Nederlandse producten verkopen dan je op het eerste gezicht zou denken. Toegegeven, het is soms even zoeken, maar supermarkten als Carrefour en LeClerc hebben vaak een kleine selectie Nederlandse drop, koek en andere producten. Meestal hebben deze supermarkten ook een ‘Internationale’ afdeling waar soms wat Nederlandse producten verstopt liggen tussen de Duitse, Scandinavische en Britse producten. Uiteraard zijn er ook her en der in Frankrijk wat kleine winkeltjes te vinden die een kleine collectie Hollandse producten verkopen, maar de kans is groot dat veel van die winkeltjes net wat te ver liggen van je woonadres.

Franse alternatieven voor Nederlandse producten

Als je écht onbedwingbare trek in een boterham met hagelslag krijgt zijn er natuurlijk wel wat alternatieven te vinden waarmee je jouw smaakpapillen kan foppen. Denk aan chocoladekorrels waarmee je een taart of gebakje kan versieren, of als dat er niet is: een pain au chocolat. Een alternatief voor rookworst zou de Saucisses de Strasbourg kunnen zijn, en een Soupe Petits Pois lijkt in de verte misschien nog wel op een kop Hollandse erwtensoep… met een beetje fantasie.

Zelf Nederlandse producten maken

Er staat je natuurlijk niets in de weg om zelf in de keuken te gaan staan om typisch Hollandse speculaasjes te bakken, bitterballen te draaien of zelf Hollandse mayonaise te maken. Sommige recepten zijn veel makkelijker dan je denkt, het is alleen een kwestie van het een keer gedaan hebben. Op Heimwee.info, een blog voor Nederlandse emigranten, vind je naast interessante informatie allerlei recepten van typisch Hollandse gerechten, bijgerechten en snacks.

Nederlandse producten laten opsturen door familie of vrienden

Als je niet al je schepen achter je verbrand hebt toen je naar Frankrijk vertrok dan zou je natuurlijk je familie en vrienden lief kunnen aankijken via Skype en vragen of ze wat Nederlandse producten willen opsturen. De kunst is wel om alles goed te verpakken, want een potje Hollandse piccalilly kan het gooi- en smijtwerk van de postbodes mogelijk niet overleven, en als die breekt kun je alle andere producten die in je pakketje zitten waarschijnlijk ook wel weggooien.

Nederlandse producten online bestellen

Wie vrienden en familie niet wil belasten met een bestellinkje uit Frankrijk kan natuurlijk ook gewoon zelf vanuit de luie stoel Nederlandse producten online bestellen. De Nederlandse online supermarkt Holland at Home weet als geen ander wat emigranten het meeste missen uit Nederland en hebben hun assortiment daar helemaal op afgestemd. Daarnaast hebben zij in de afgelopen jaren heel wat ervaring opgebouwd op het gebied van persoonlijke service en zorgvuldige verzending. De verzendkosten van een winkelwagen vol zijn vaak niet meer dan 10 euro, en je bestelling heb je meestal binnen 2 tot 3 dagen in huis. Wil je jezelf aankomend weekend trakteren op Nederlandse producten dan kan dat dus nog!