Kinderopvang Frankrijk

De voorzieningen voor kinderopvang in Frankrijk zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Er zijn verschillende mogelijkheden om kleine kinderen op te vangen wanneer de ouders gaan werken. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan er uit diverse vormen van kinderopvang gekozen worden.
Verschillende opties zijn crèches, opvang via een oudervereniging, een gastouder of een professional bij u thuis. Ook kunt u kiezen voor het gastouderschap, of een ‘nourrice’. Omdat er best veel keus is, vind u hier een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Crèche

Voor jonge kinderen in de peutertijd zijn er kinderdagverblijven, crèches, en de kleuterschool.
Deze moeten voldoen aan bepaalde wet- en regelgevingen, en zij moeten in het bezit zijn van een vergunning afgegeven door het Conseil Général.

De meest voorkomende vorm van opvang is de ‘crèche collective’. In een vrolijk gedecoreerd gebouw vindt u deze crèches met haar gediplomeerde medewerkers. Aangezien een plaatsing in een crèche collectief soms beperkt mogelijk is zijn er alternatieven die net zo goed aan dezelfde wet- en regelgeving moeten voldoen.Zo bestaat er de crèche familiale, een vorm van gastouderschap waarbij een assistent maternelle één tot drie kinderen thuis opvang biedt onder toezicht van de directie van een crèche collective. Een gastouder, moet, om kinderen thuis te mogen opvangen, in het bezit zijn van een vergunning van het Conseil Général.Daarnaast bestaat er opvang die door de ouders zelf verzorgt worden. Ook zij staan onder officieel toezicht en ontvangen soms subsidie. Het maximaal aantal kinderen per groep is 16 en er moeten twee begeleiders zijn waarvan minimaal één gediplomeerd. Bij deze vorm van opvang wordt een actief betrokken houding van de ouders verwacht.

Oppas

Een ‘nourrice” zou je in het Nederlands een oppas kunnen noemen, en biedt net als de crèche familial opvang thuis. Echter een nourrice is niet gediplomeerd en er is geen orgaan dat toezicht houdt. Deze vorm van opvang geschied op basis van vertrouwen tussen de ouders en de nourrice.

Buitenschoolse opvang

Gaat het kind naar school, dan kunt u gebruik maken van de buitenschoolse opvang tijdens het schooljaar (voor en na de schooluren) en/of tijdens de vakantie.
Zij bieden educatieve recreatie en ontspanning voor kinderen en worden gecontroleerd door de departementale dienst van sociale cohesie (DDCS, direction départementale de la cohésion sociale) of de DDCSPP (direction départementale de la cohésion sociale et de la protection des populations).
De Écoles maternelles verzorgen ook een voor- en naschoolse opvang (garderie), vanaf 7:30 h voorafgaand aan de schooldag en tot 18:00 h na de schooldag.

Kosten

De kosten van kinderopvang in Frankrijk zijn afhankelijk van het inkomen en het aantal kinderen dat opvang krijgt. Een overzicht van deze kosten kunt u opvragen bij de belastingdienst.