Stage in Frankrijk

Een periode stage lopen in het buitenland is een geweldige ervaring. Denk jij er over na om in Frankrijk stage te gaan lopen? Op deze pagina vind je alle informatie om je verder te helpen.

Waarom Frankrijk

Nederlanders zijn dol op Frankrijk. Veel studenten nemen dan ook de beslissing om hun stage te lopen in Frankrijk. Dit komt onder andere door de Franse cultuur, de taal die van groot belang is in Europa en de mooie historische en moderne steden die in het land te vinden zijn. Daarnaast is Frankrijk een goed ontwikkeld land waar je zeker een kwalitatieve stage kunt vinden.

Hoe vind je een stageplaats

Er zijn veel mogelijkheden bij het zoeken naar een stageplaats. Zo vind je zeker die stage die goed bij jouw studie past en aan jouw wensen voldoet. Je kunt verschillende wegen inslaan.

Zelf een stage vinden

Je kan zelf opzoek gaan naar een passend bedrijf om stage te lopen. Hierbij is het wel de noodzakelijk dat je ondernemend en zelfstandig bent. De beste oplossing is wellicht bedrijven opzoeken via internet of andere media en een motivatiebrief en/of cv opsturen. Je kan ook direct bellen naar de betreffende stageplaats. Dit wordt vaak als positief gezien door het stagebedrijf, omdat ze op die manier zien dat je initiatief neemt en gemotiveerd bent.

Via de stagecoördinator

De stagecoördinator op school heeft veel ervaring met het regelen van stages en heeft eventueel contacten met bedrijven in Frankrijk via studenten die er vroeger stage hebben gelopen. Wellicht kan de coördinator je enkele adressen geven of mailen naar verschillende stageplekken. Daarnaast kun je direct tips vragen om je sollicitatiebrief te verbeteren.

Via een stagebureau

Er bestaan bemiddelingsbureaus die voor jou je stageplaats regelen. Hier betaal je wel vaak een vergoeding voor. Informeer altijd eerst goed bij het stagebemiddelingsbureau, zodat je niet voor verrassingen komt te staan i.v.m. vergoedingen, verlofdagen, werkzaamheden, enz. Enkele voorbeelden van zulke internationale bureaus zijn: IAESTE, Centre de Stages en DAFCO. Nederlandse stagebemiddelingsbureaus die stageplekken in Frankrijk aanbieden zijn:

– www.buitenlandsestage.nl
– www.europe-internship.com
– www.europlacement.com
– www.abroad-internships.com

Franse taal

Veel stageplaatsen zullen vereisen dat je in ieder geval redelijk Frans spreekt. Wellicht heb je op de middelbare school al veel Frans geleerd en is dit geen probleem. Mocht je nog wat moeite hebben met de Franse taal, dan kun je wellicht een zelfstudie volgen in Nederland voordat je vertrekt. Een andere mogelijkheid is om voor je stage alvast naar Frankrijk te reizen voor een talencursus.

Verblijfplaats tijdens de stage

Het is mogelijk dat je stageplaats jou helpt bij de zoektocht naar een geschikte woonplek. Vraag dit altijd eerst even na bij de stageplaats. Er bestaan natuurlijk ook andere alternatieven: zelf online zoeken naar een gedeeld/individueel appartement of gastgezin. Aangezien de huurprijzen in bijvoorbeeld Parijs gigantische proporties hebben aangenomen, is het vaak het voordeligst om een woning te delen met meerdere studenten.

Motivatiebrief

Een motivatiebrief is jouw uithangbord bij het zoeken van een stageplaats en dus enorm belangrijk. Enkele tips die jouw motivatiebrief in het oog laten springen:
• Wees altijd creatief. Deins niet terug om je inspiratie de vrije loop te laten gaan;
• Zorg dat hij niet te lang is zodat de lezer niet verveeld raakt;
• Zorg voor de juiste opstelling van de brief: opening, motivatie, argumentatie, afsluiting;
• Wees altijd duidelijk en specifiek over de meerwaarde die jij voor het bedrijf kan betekenen;
• Spiegel je niet te veel aan voorbeelden van sollicitatiebrieven op het internet
• Maak eventueel een website/blog om jezelf te presenteren en verwijs hiernaar in je motivatiebrief.