Emigratietips

Het besluit is daar, na jarenlang op vakantie te zijn geweest in Frankrijk en veel van het land te hebben gezien, besluit je om te emigreren naar Frankrijk. Je denkt inmiddels de cultuur te kennen en de mensen daar heel goed en je hebt het gevoel dat je je leven voort moet zetten in dit land. Emigreren is een grote stap die je niet zomaar neemt. Het is een weloverwogen beslissing en veel mensen onderschatten dit nog wel eens. Heb je ooit nagedacht waar je rekening mee moet houden als je op het punt staat op te emigreren naar Frankrijk? We zetten hieronder een aantal (financiële) tips en punten op een rij, die je zeker even mee moeten nemen in je beslissing. Er zijn namelijk een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Culturele verschillen

Naast de financiën moet je ook rekening houden met de culturele verschillen voordat je in Frankrijk gaat wonen. Frankrijk is een hoog ontwikkeld land en kent veel verschillen met Nederland. Verdiep je daarom ook in de Franse cultuur. De Fransen kunnen het heel erg waarderen als je je als Nederlander echt verdiept in de cultuur.

Pensioen en AOW

Houdt er rekening mee dat als je gaat emigreren je geen pensioen opbouwt en ook geen AOW. Tenzij je voor een korte periode emigreert is het wel mogelijk door middel van een detacheringverklaring. Voor een langere termijn is dit niet mogelijk, zorg er dan voor dat je een goed bedrag hebt gespaard voordat je emigreert, indien de mogelijkheid er inzit om terug te keren naar Nederland.

Zit de mogelijkheid er in om terug te keren?

Bestaat er een mogelijkheid dat de emigratie geen vaste beslissing is? Wil je het wellicht eerst gewoon proberen? In eerste instantie helpt het om vaak naar het land op vakantie te gaan, al brengt een vakantie een heel ander gevoel met zich mee. Het echte leven kan er vaak veel zwaarder zijn. Als de mogelijkheid er inzit om terug te keren naar Nederland, dan is het wellicht verstandig om een lijfrente af te sluiten. Dit is een bedrag dat periodiek wordt uitgekeerd. Hiermee kan je het opgebouwde pensioengat en je AOW aanvullen.

Overige tips

– Zorg dat je alle verzekeringen stopzet of overzet naar een buitenlandse
– Hoeft je een uitkering? Dan moet je deze stop hebben gezet.
– Zorg dat je een leuk spaarcentje hebt opgebouwd om onverwachte uitgaven te kunnen opvangen.
– Kijk hier voor meer tips