Werken in Frankrijk

Wanneer u van plan bent om permanent in Frankrijk te gaan wonen dan zult u hier hoogstwaarschijnlijk ook gaan werken. Misschien bent u al in het bezit van een baan in Frankrijk, echter, wanneer u nog op zoek wilt gaan naar een nieuwe baan, dan is het handig om op de hoogte te zijn van een aantal dingen. Op deze pagina geven wij u enkele handige tips en informatie met betrekking tot het werken in Frankrijk.

Documenten

Wanneer u in Frankrijk wilt gaan werken dan hoeft u niet in het bezit te zijn van speciale papieren of documenten. Frankrijk is net als Nederland lid van de Europese Unie, waardoor u als werknemer valt onder de regeling vrij verkeer werknemers binnen de EU. Het aanvragen van een werkvergunning is daarom niet nodig.

Werk zoeken

Er zijn vele manieren om een baan te vinden in Frankrijk. Zo zijn er altijd vacatures te vinden in de nationale en lokale kranten en er zijn vele uitzendbureaus. Ook op het internet zijn er genoeg Franse websites te vinden die verschillende banen aanbieden. Hoe lastig het vinden van een baan is, hangt een beetje af van de sector waarin u zoekt. Daarnaast is het handig als u de Franse taal beheerst, dit maakt het vinden van een baan beduidend makkelijker.

Voordelen

Als voordelen van het wonen in Frankrijk wordt vaak het Franse klimaat en de Franse cultuur aangehaald. Verder is Frankrijk nog redelijk dichtbij Nederland, zodat u zo nu en dan nog gemakkelijk op en neer naar Nederland kunt gaan om bijvoorbeeld familie of vrienden op te zoeken. Ook staan de Fransen bekend om hun uitstekende keuken en de kwaliteit van hun wijnen.

Solliciteren

Voordat u op sollicitatiegesprek uitgenodigd zult worden, dient u eerst een sollicitatiebrief en CV te sturen. In Frankrijk dient u een formele sollicitatiebrief van ongeveer 1 pagina te schrijven. Daar dient u ook uw Curriculum Vitae bij te voegen. Dit CV mag uit maximaal twee A4-tjes bestaan. Voor meer informatie over het opstellen van een sollicitatiebrief in Frankrijk kunt u op deze pagina kijken.

Nederlandse diploma’s

Wanneer u gaat solliciteren naar een baan in Frankrijk dan moet u uw CV direct meesturen. Het is aan te raden om daar een diplomabeschrijving aan toe te voegen. Dit houdt in dat u een Engelse of Franse beschrijving van uw Nederlandse diploma bijvoegt. Dit betekent niet dat u uw diploma letterlijk dient te vertalen. Wel zult u een duidelijke beschrijving van de gevolgde opleiding dienen te geven. Ook is het aan te raden om uitleg te geven over hoe het Nederlandse onderwijsstelsel werkt. Dit vergroot uw kans op het vinden van een baan in Frankrijk.

Bedrijfscultuur

In Frankrijk verschilt de bedrijfscultuur enigszins met die in Nederland. Zo is bijvoorbeeld de hiërarchische afstand tussen werkgever en werknemer duidelijk te merken. Ook zijn ze op de Franse werkvloer veel minder direct dan dat wij Nederlanders gewend zijn. Het is gebruikelijk om eerst over koetjes en kalfjes te praten en niet direct ‘to the point’ te komen.