Zorgverzekering Frankrijk

Frankrijk is een prachtig land met een mooie taal. Het heeft niet voor niets zoveel aantrekkingskracht op Nederlanders; tal van mensen gaan er wonen. Geruststellend daarbij is dat de gezondheidszorg in Frankrijk uitstekend is, de beste zelfs volgens de World Health Organization. Dat is natuurlijk erg goed nieuws voor mensen die overwegen naar Frankrijk te verhuizen. Maar hoe zit het dan met een zorgverzekering? Heeft de zorgverzekering vergelijken in Frankrijk zin? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Plicht of recht?

In Frankrijk is een zorgverzekering niet verplicht. Je zou het eerder een recht kunnen noemen. Je kunt op verschillende manieren van dit recht gebruikmaken. Zo kun je een zorgverzekering afsluiten via jouw werkgever of via de overheid. Goed om te weten als je in Frankrijk wilt gaan wonen.

Solidariteitsbeginsel

Mensen die geen zorgverzekering kunnen betalen, krijgen een verzekering van de overheid. Financiering vindt plaats via belastinggelden waaraan iedereen dus meebetaalt. Het solidariteitsbeginsel speelt een grote rol in Frankrijk, wat erg gunstig is voor mensen die vaak of erg ziek zijn. Hoe zieker je namelijk bent, hoe minder je aan premie betaalt. Chronisch zieken betalen daardoor bijna geen ziektekosten.

Premiebetaling

Als je wel zelf je zorgverzekering kunt betalen, draag je maandelijks ruim 5% van je salaris af aan een ziektekostenverzekering. Dit kan dus aardig oplopen als je een goed inkomen hebt. Jouw werkgever vult dit bedrag aan.

Extra zorgverzekering

De verzekering zoals we die hierboven noemden is een basisverzekering. Daarnaast kun je particuliere zorgverzekeringen afsluiten voor bijvoorbeeld mondzorg, fysiotherapie en andere bijzondere behandelingen. Dit is dus vergelijkbaar met hoe het in Nederland is geregeld. Weer goed nieuws is dat deze particuliere verzekering goedkoper is dan in veel andere Europese landen.

Eigen bijdrage

In toenemende mate vraagt de overheid een bijdrage van de Franse bevolking. Een huisarts bezoeken kost je bijvoorbeeld € 6,60. Voor verblijf of behandeling in een ziekenhuis draag je zelf tussen de € 16,- en € 18,- bij. Uiteraard krijg je deze kosten niet vergoed vanuit je basisverzekering, maar wel via je aanvullende verzekering. Het is dus niet zo vreemd dat het grootste deel van de Fransen er zo’n particuliere verzekering bij neemt.

Nederlandse zorgverzekering blijft geldig

Het klinkt misschien vreemd maar jouw zorgverzekering die je in Nederland hebt afgesloten, blijft ook in Frankrijk geldig. Dat komt omdat Frankrijk een verdragsland is. Maar let op: het is verstandig dit uit te (laten) zoeken voor jouw specifieke situatie. Het maakt namelijk verschil uit of je bijvoorbeeld ondernemer bent, in loondienst werkt of al gepensioneerd bent. Hoe dan ook is zorgverzekering vergelijken dus absoluut aan te raden.

Ondernemers

Als je ondernemer bent, geldt er overigens in sommige gevallen nog een bijzondere situatie. Afhankelijk van de bedrijfsvorm die je kiest, ben je (en je partner!) soms namelijk ook meteen verzekerd tegen ziektekosten. Dat scheelt je dus op jaarbasis flink wat premie. Het is dus zeer verstandig om dit van tevoren goed uit te zoeken.

Meer keuzevrijheid

In Frankrijk is het overigens veel gebruikelijker om eens te switchen van huisarts. Daarnaast kies je zelf het ziekenhuis waar jij heen wilt. Dat is dus een groot voordeel in vergelijking met de situatie in Nederland.