Ondernemen in Frankrijk

Wanneer u naar Frankrijk gaat emigreren dan  kiest u er wellicht voor om een eigen bedrijf op te starten. U kunt als freelancer een inkomen werven of denkt misschien aan andere mogelijkheden zoals een eigen bedrijf starten. Frankrijk, met haar 64 miljoen inwoners, beschikt over een grote afzetmarkt en er zijn vele mogelijkheden.

Doorzettingsvermogen

Het ondernemen in Frankrijk verschilt in de planmatige aanpak niet zoveel van hetgeen in Nederland. Maar het is voor u misschien wat lastiger om te bepalen welke marktmogelijkheden er zijn voor uw product of dienst. Daarnaast krijgt u onherroepelijk te maken met bureaucratie, taalbarrières en cultuurverschillen.
Onderschat het verschil in communiceren niet.
Blijf in Frankrijk altijd beleefd, ook wanneer u uw gesprekspartner al langere tijd kent. Doorzettingsvermogen en tact zijn zeker vereist.

Waar beginnen?

Uiteraard verschilt elke dienst of product van elkaar, daarom kunnen we hier ook geen vast beeld schetsen van een plan van aanpak. Ieder bedrijf en iedere freelancer is verschillend.
Het begint bij uw eigen plan van aanpak.

Uw bedrijfsplan

In Nederland is de eerste stap de inschrijving bij de kamer van koophandel, maar in Frankrijk is dat vaker de laatste stap. Omdat er in Frankrijk veel verschillende regels zijn voor ondernemers en de kans groot is dat u bij een onduidelijk plan al gauw door de bomen het bos niet meer ziet, is het belangrijk uw plannen zoveel mogelijk af te bakenen.
Met een duidelijk plan, wordt ook sneller duidelijk welke regels voor u van toepassing zijn.

Kamer van koophandel
Voor de Kamer van Koophandel kunt u bij de Nederlands Franse Kamer van Koophandel (NFCC) terecht, ofwel ‘La Chambre de Commerce et d’Industrie des Pays-Bas en France’, gevestigd in Parijs. Hier kunt u tegen een kleine vergoeding ondersteuning krijgen, deelnemen aan het netwerk van Franse en Nederlandse bedrijven en meer informatie krijgen over de verschillende branches en sectoren in Frankrijk. Deze rapporten geven een goed algemeen beeld van de verschillende markten weer.
Hierdoor krijgt u o.a. antwoorden op vragen zoals;

  • Wie zijn de belangrijkste aanbieders op de markt?
  • Welke producten worden aangeboden?
  • Tegen welke prijzen wordt er gehandeld?
  • Wat is de kwaliteit die aangeboden wordt?
  • In welk opzicht kunt u zich onderscheiden?
  • Wat biedt u aan?
  • Hoe wilt u uw product op de markt aanbieden?
  • Is uw handelsmerk beschermd?
  • Wilt u een merknaam laten registreren?

Websites

Voor een voorbeeld van een Frans ondernemersplan kunt u op deze website kijken Entreprisecreation.com. Zoek in de zoekfunctie van de website op ‘plan de entreprise’ en u vindt een Módele de plan détaillé in word format.
Voor het registreren van een merknaam kunt u kijken op Bases-marques.inpi.fr

Pro- actieve houding

Behalve een theoretisch plan van aanpak, is het ook verstandig om een kijkje in de praktijk te nemen. Indien u bijvoorbeeld erover nadenkt om een bed & breakfast in Frankrijk te starten, dan is het wellicht verstandig om eens een dagje mee te draaien in een bed & breakfast in Nederland. Zo kunt u mogelijk al wat praktijk kennis opdoen.
Verder kan het handig zijn om meer informatie te vergaren door het bezoeken van vakbeurzen en groothandels.
U kunt, als u eenmaal zicht heeft op wie uw potentiële klanten zijn, een marktonderzoek uitvoeren. U kunt op eventuele uw potentiële klanten bellen, over uw plannen vertellen en belangrijke vragen stellen. U zult verbaasd zijn over hoe de Fransen bereid zijn met u mee te denken wanneer u om hulp vraagt. Bied wanneer mogelijk een voorproef van uw product aan en creëer op deze manier een klein netwerk. Wie doortastend en beleefd is komt al een heel eind.

De financiën

Voor het financieren van uw onderneming, kunt u ervoor kiezen om met uw ondernemersplan bij een Nederlandse of Franse bank een lening aan te vragen.
Binnen Europa bent u vrij daarin te kiezen. Aan u om te kijken wat het voordeligst dan wel het makkelijkst is.
Wellicht is het handig om naar een Franse bank te gaan in verband met het koppelen van een Frans bankrekeningnummer aan het betalingsverkeer van uw onderneming.
Het is behalve de vraag waar de rente het meest positief voor u uitpakt, ook handig om te kijken welke voordelen een Frans rekeningnummer gekoppeld aan uw onderneming biedt. Uiteindelijk is het aan u te beslissen waar u voordeliger uit bent.

Wet- en regelgeving

Bij het ondernemerschap hoort ook het afdragen van belasting aan de belastingdienst. Dit doet u in het land waar u belastingplichtig bent. Wanneer uw bedrijf ingeschreven staat in Frankrijk dan bent u gebonden aan de Franse wet en regelgeving.
Frankrijk biedt in sommige gevallen ook subsidies aan. Wanneer u ecologisch verantwoord onderneemt komt u wellicht voor subsidie in aanmerking.
Het kan een goede optie zijn om voor deze details een Frans tussenpersoon in te schakelen.

Adressen

Voor het aanvragen van informatie toegespitst op uw onderneming kunt u bij onderstaande adressen terecht.

Informatie over de aangifte van uw inkomstenbelasting:
Centre des Impôts des Non-Résidents
10, rue du Centre
93465 Noisy le Grand Cédex
e-mail: inr@dresg.net
Tel. 01 57 33 83 00

Informatie over de betaling van uw inkomstenbelasting:
Trésorerie des Non-Résidents
10, rue du Centre
93465 Noisy le Grand Cédex
e-mail: t075049@cp.finances.gouv.fr
Tel. 01 57 33 82 00

Informatie over de betaling van BTW of successierechten:
Recette des Non-Résidents
10, rue du Centre
93465 Noisy le Grand Cédex
e-mail : nicole.peyrelon@dgi.finances.gouv.fr
Service de remboursement de la TVA aux assujettis établis à l’étranger
10, rue du Centre
93465 Noisy le Grand Cédex
e-mail : sr-tva@dresg.fr

Verzekeringen en voorzieningen

U dient zelf zorg te dragen voor uw voorzieningen zoals verzekeringen, pensioen regelingen en bijstand in geval van arbeidsongeschiktheid of verlies van inkomsten.
Voor meer informatie over sociale verzekeringen en wonen in het buitenland kunt u terecht op de Nederlandse website SVB. Daar vindt u onder andere informatie over het opbouwen van uw pensioen indien u werkzaam en woonachtig bent in het buitenland.

Een eigen Franse website

Net zoals u via het internet op zoek gaat naar informatie en producten, zo doen anderen dat ook. Een eigen website vergroot uw afzetmarkt en het is een makkelijke manier om contact te maken. Als u uw product aanbiedt, biedt u uw klanten een extra optie om meer informatie te kunnen krijgen. Via een email adres bent u voor velen snel en gemakkelijk te bereiken.
Verder is het een goedkope wijze om te kunnen toetsen in welke mate er interesse is voor uw producten of diensten.
U kunt beginnen met het aanvragen van een domeinnaam, doe dit bij voorkeur bij een Franse host zodat u een .fr extensie heeft.
Zorg dat uw website Franstalig, overzichtelijk en zonder spelfouten is.
Overigens kunnen alleen bedrijven die in Frankrijk geregistreerd staan een domeinnaam met de Franse extensie .fr vastleggen.
Maak uw ondernemersplan, onderzoek uw markt, maak uw financiën op orde, en registreer uw bedrijf of freelance ondernemerschap bij ‘Chambre de commerce et d’Industrie de paris’.
Vraag daarna een domeinnaam aan met de Franse extensie.