Hypotheek in Frankrijk

Als u van plan bent een huis te kopen in Frankrijk dan kunt u een hypotheek bij een Franse bank overwegen. De informatie op deze pagina helpt u bij het afsluiten van een hypotheek in Frankrijk

Wat heeft u daarvoor nodig?

  • Kopie van de koopakte
  • Kopieën van salarisstroken of andere bewijzen van inkomsten
  • Identiteitsbewijs
  • Eventuele kosten overzicht geplande verbouwingen

Goed om te weten

Goed om te weten is dat het voor de Franse bank belangrijk is dat er inzicht verkregen wordt in uw maandelijkse lasten. Tenslotte wil de bank een bepaalde garantie dat de hypotheek ook daadwerkelijk afgelost kan worden. Daarom is het belangrijkste criterium voor de banken om een lening te verstrekken, het bewijs dat er in de toekomst aan financiële verplichtingen wordt voldaan. Eventuele schulden mogen niet hoger zijn dan 30% van het maandelijks inkomen en u moet een vast maandelijks inkomen aan kunnen tonen.

Bij welke banken kunt u terecht?

U kunt in de regio waar u een huis koopt rond gaan kijken bij de lokale banken. Maar als u van te voren alvast een idee wilt krijgen kunt u online een bezoek brengen aan de websites van de volgende banken;

Dit zijn twee van de grotere banken van Frankrijk. Het beste is echter om op locatie de bank zelf te bezoeken. Tenslotte nog een pagina met links naar de meest voorkomende banken in Frankrijk;

Rente vergelijken

Om de rente van de hypotheken van de banken te vergelijken kunt u het beste uitgaan van TEG. Verzekeraars en banken zijn verplicht de TEG te vermelden. TEG staat voor ‘ Taux Effectif Global’. Daarin zitten de kosten van rente, overlijdensrisicoverzekering, administratie en afsluitprovisie.
De bank hanteert dossierkosten waarin de afsluitprovisie is verwerkt. Deze provisie is onderhandelbaar. Een offerte vanuit de bank is 30 dagen geldig, en eenmaal getekend voor een hypotheek heeft u nog 10 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kunt u nog onder de hypotheek uit komen.

Hypotheekrente aftrekken?

Volgens de belastingwet 2011 is het voor Nederlandse belastingplichtigen fiscaal niet mogelijk de hypotheekrente voor een tweede huis af te trekken van de Nederlandse belasting. Wie in Frankrijk leeft, is daar ook belastingplichtig. De Nederlandse belastingdienst kent uitzonderingen op deze regel voor gepensioneerden die een staatspensioen ontvangen en geen belasting plicht hebben in Frankrijk.

Notariskosten

De notariskosten bij het opmaken van de wat ouderwetse hypothecaire akten zijn erg hoog. Let wel op het verschil als u rechtstreeks van een particulier koopt en u het huis niet via de notaris gevonden heeft. U hoeft dan geen onderhandelingskosten te betalen.