Een echte Francofiel: Ilja Gort

Een Nederlander die het leven als een koning in Frankrijk tot kunst heeft weten te verheffen, is wijnboer/schrijver/presentator Ilja Gort. Hij raakt er niet over uitgepraat en geschreven, getuige de vele programma’s en boeken van zijn hand. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en inspirerend voor elke aspirant-Fransoos. Een echte Francofiel.

In de stemming komen tijdens de voorbereidingen

Wie van plan is om ook in Frankrijk te gaan wonen en wellicht de verhuizing al gepland heeft staan, kan de nodige voorpret beleven met de programma’s en boeken van Gort. De opvallende verschijning die zich sinds 1994 ophoudt in het departement Gironde, bestiert in het dorpje Saint-Romain-la-Virvée een wijnboerderij van waaruit hij schrijft en presenteert. Tussen het treffen van alle voorbereidingen door – vergunningen regelen, auto een laatste check geven, zonnepanelen overwegen, Franse lessen volgen – komt de kijker van bijvoorbeeld Gorts Wijnkwartier helemaal in de stemming.

Wijnkwartier: 15 minuten enthousiasme en humor

In zijn Wijnkwartier vertelt de immer met alpinopet en pijpenkrulbaard getooide Gort op vaak humoristische wijze alles wat men wil weten over wijn. Het programma duurt zoals de titel doet vermoeden 15 minuten en de aanstekelijke humor en geheel eigen benadering van presenteren maken het Wijnkwartier tot gezellige tv. Vaste prik is de heerlijke maaltijd, bereid door zijn vriendin, die in de prachtige tuin van zijn chateau wordt genuttigd. En waar natuurlijk geproost wordt met een passend wijntje, kort voor de dis door Gort opgediept uit zijn kelder.

Vreemdgaan

Ook de programma’s waarin Gort naar eigen zeggen ‘vreemdgaat’ door alle interessante wijnregio’s van Spanje en Italië aan te doen – Gort Over De Grens geheten – zijn het bekijken waard. Hij neemt zijn wijsheden én levensvragen mee naar deze landen en manifesteert zich ook in deze serie als een onderhoudende presentator en gezelligheidsdier. Hij redt zich met zijn beperkte kennis van de taal en leert de kijker meer over lokale culturen. Toch heeft zijn liefde voor met name Italië hem niet over de streep getrokken: Italië is een verleidelijke dame, Frankrijk de vrouw aan wie hij trouw blijft.

Boekenfabriek

Naast zijn werk als wijnboer en presentator vindt Gort regelmatig tijd om in de pen te klimmen, zijn palmares op Wikipedia doet vermoeden dat hij er in zijn chateau een boekenfabriek op na houdt. Over wijn schreef hij de Slurp-serie (Slurp is ook de naam van de wijnen die hij naar Nederland exporteert) en een aantal andere gidsen en (kook)boeken. Romans, thrillers en kinderboeken verschenen eveneens met de regelmaat van de klok. Gort is een schoolvoorbeeld van iemand die zich succesvol in Frankrijk gevestigd heeft, en zich daar schijnbaar prima vermaakt.