Franse cultuur

Natuurlijk kent iedereen Frankrijk vanwege zijn goede wijnen, champagne, gezond eten en laten we niet vergeten het chauvinistische karakter van de Fransman. Vele Nederlanders vertrekken elke zomervakantie weer richting Frankrijk voor de zon, de mooie streken en voor de Franse cultuur en diversiteit.

De geheimen van een land

Wanneer u net als de anderen vertrekt, maar dan voor een langere periode, of wellicht voorgoed, dan zult u misschien wel eens iemand hebben horen zeggen: ‘Het is niet hetzelfde om in een vakantie land te gaan wonen.’ Dat is waar. U zult veel meer van de Franse cultuur gaan ervaren doordat u er woont. En dat maakt het een stuk interessanter. Alsof u de geheimen van het land leert kennen.Wanneer u eenmaal in Frankrijk woont, zult u kennis gaan maken met uw buren en andere mensen in uw omgeving. U zult merken dat het gezinsleven erg belangrijk is en dat de mensen binnen het gezin vaak een vaste taakverdeling hebben. De ouders nemen hun taak als zorgverlener en opvoeder erg serieus.

Schoolsysteem

Kinderen gaan over het algemeen hele dagen naar school, inclusief de woensdag. In sommige gevallen zijn de kinderen op woensdag vrij en is deze schooldag verplaatst naar zaterdag. Maar dit komt tegenwoordig minder vaak voor in verband met de werkuren van ouders. Het is niet ongebruikelijk dat de kinderen schooluniformen dragen en een agenda vanuit school mee krijgen waarin het huiswerk geschreven wordt door de leraar. Er wordt streng op gelet dat het kind het huiswerk ook daadwerkelijk maakt.

Achter gesloten deuren

De Fransen zijn gesloten en houden erg van hun privacy. Fransen hechten erg veel waarde aan beleefdheidsvormen en zij bespreken zelden tot nooit privé zaken met collega’s of kennissen.Vertrouwen wordt gewonnen door het tonen van correct gedrag. Wanneer u wat langer in Frankrijk woont zult u zien dat de Fransen hun beleefdheidsvormen en terughoudendheid enorm kunnen laten varen in gezelschap van goede vrienden en familie.Dit betekend niet dat u de Fransen nooit goed zult leren kennen, het duurt alleen even voordat de Fransman zijn beleefdheidsvormen laat varen en u als intimi beschouwd.Maar als u dan een keer betrokken wordt bij privé aangelegenheden of een directe opmerking naar uw hoofd krijgt, wees er dan verzekerd van dat het komt omdat u er bij hoort.Zodra u wordt beschouwd als vriend, wordt er wel van u verwacht dat u daar verantwoord mee omgaat, hier hoort bij dat u regelmatig contact houdt en dat u klaarstaat wanneer het nodig is.

Klagen

Nederlanders zijn over het algemeen helemaal niet vies van een potje klagen. Sterker nog, als hier de Nederlandse cultuur beschreven zou worden, zou klagen absoluut vermeld worden. Fransen klagen over het algemeen weinig. Ze volgen de regels van de omgangsvormen, zeuren niet en nemen dingen zoals ze komen. Het zijn harde werkers die vaak meer dan 40 uur per week werken, ook hebben ze weinig vakantiedagen.

Begroeten

Een handdruk is een algemene vorm van begroeting. Vrienden geven elkaar bij begroeting twee lichte kussen, een op de rechter en een op de linker wang. Wacht tot aangegeven wordt dat u de ander kunt aanspreken bij de voornaam. In andere gevallen wordt van u verwacht dat u ‘Bonjour’ zegt gevolgd door ‘Monsieur’ of ‘Madame’. Woont u in een appartementengebouw dan is het zeer gebruikelijk dat u uw buren groet.

Uitnodigen

Wanneer u uitgenodigd wordt om te komen eten, zorg er dan voor dat u op tijd bent, en indien te laat, nooit later dan tien minuten. Uiteraard met uitleg waarom u later bent.
Bent u uitgenodigd voor een groot diner, en met name in Parijs, is het gebruikelijk dat u in de ochtend bloemen stuurt die dan eventueel verwerkt kunnen worden in de bloemstukken op tafel. En evenzo is het belangrijk dat u zich voor het diner kleedt. Casual mag, maar casual is in Frankrijk wat chiquer dan in de meeste West-Europese landen.

Beleefheidsvormen

In het dagelijks leven komt u soms ook heel andere beleefdheidsvormen tegen. Als u bij de bakker staat, zult u ervaren dat oudere mensen vaak voorrang nemen. In Nederland noemt men dat ook wel; voorpiepen. Maar in deze situatie helpt het als u beleefd blijft. Soms is het beter beleefd voorrang te verlenen. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat u steeds maar als laatste in de rij bij de bakker belandt, want als het u stoort mag u er uiteraard iets van zeggen. Maar belangrijk hierbij is dat u dat zo beleefd mogelijk doet, en het liefst in het Frans.

Chauvinisme

De moeite die u doet om de Franse taal te spreken zal worden gewaardeerd. Fransen staan bekend om hun chauvinisme en om de onwil om elke andere taal te spreken dan het eigen mooie Frans. Iets dat niet veel mensen weten is dat zij op school leren dat Frankrijk het middelpunt van Europa is en dat hun cultuur en taal grote bijdrage levert aan de omgangsvormen wereldwijd. Niet zo gek dus dat zij daar trots aan ontlenen.

Taal in Frankrijk

Frans is de officiële taal, maar het is niet de enige taal die in Frankrijk gesproken wordt.
In het noorden dichter bij de grens met Duitsland, spreekt men een dialect met Duitse invloeden. Ook wordt er door een groot deel van de bevolking aan de Belgische grens Vlaams gesproken. Rondom de Pyreneeën richting de Spaanse grens wordt Catalaans gesproken, een vorm van Spaans. En in het zuiden bestaat er Frans dat verbastert is met het Italiaans. Er zijn verschillende dialecten die in Frankrijk gesproken worden, zoals het Occitaans, Bretons, of Corsu een dialect dat gevonden wordt op het eiland Corsica. Ze hebben allen geen officiële status in Frankrijk.

Doorsnee Fransman

Hoewel de Fransen een grote liefde voor het vaderland koesteren bestaat er niet zoiets als een doorsnee Fransman. De bevolking is door de eeuwen heen gevormd door veel verschillende voorouders. Veel Fransen dragen de kenmerken van de Kelten; klein, donkerharig en een gedrongen postuur. Maar Germaanse trekken zijn ook niet ongewoon, zoals lengte, blonde haren en blauwe ogen. In het zuiden, rondom Nice, dat eeuwen onder Italiaanse heerschappij is geweest, ziet u in het uiterlijk vaker donkere haren, groene ogen en een wat kleiner postuur. De Basken en Corsicanen vormen een geheel eigen cultuur met ieder hun eigen taal. Toch is er in de loop der eeuwen wel degelijk een Franse cultuur ontstaan.

Historie

Veel bouwstijlen zijn ontstaan in Frankrijk. Gotische kerken en kathedralen door heel Europa zijn vaak gebouwd naar voorbeelden uit Frankrijk. De Franse cultuur is in die zin vaak een voorbeeld geweest. Frankrijk was tot en met de tweede wereldoorlog het land dat de standaard voor Europa bepaalde. In mode, kunst, filosofie, en omgangsvormen. Vandaar dat men zich nog altijd het middelpunt van Europa noemt. Er waren Franse schrijvers en filosofen die hun stempel drukten op de denkwijze in Europa. Het Frans werd tot ver na de tweede oorlog beschouwd als dé omgangstaal binnen Europa. Ook op het gebied van kunst drukt Frankrijk een belangrijke stempel.De oorsprong van stromingen zoals de Romantiek, Burlesque, en Art Deco vinden hun oorsprong in Frankrijk. En het levenslied, ‘de chanson’, wordt nergens anders zo mooi bezongen als in Frankrijk.De charme van Frankrijk is dat men graag de eigen regels naleeft. Dat zult u merken in het verkeer, bij de bakker en in de etiquette.
Kent u eenmaal de regels dan zult u meer zien dan het ‘chauvinisme’ en de gepaste beleefde houding die u misschien als afstandelijk kunt ervaren.
Onnodig te zeggen dat Fransen zich niet geroepen voelen om zich aan te passen aan omringende landen.
De Fransen willen graag belangrijk gevonden worden, dat zijn ze gewend. Als u daar rekening mee houdt, dan zijn de Fransen hele vriendelijke en gastvrije mensen. Die hun buren graag helpen en loyaal vriendschappen onderhouden. En laat u zich vervolgens verrassen door de openheid van de Fransen.

Zelf ervaren?

Wil je zelf de Franse cultuur ervaren voordat je de grote stap maakt om naar dit land te emigreren kan je eerst een paar maanden in een huurhuis gaan wonen tussen de Fransen. Als dat niet mogelijk is door uw baan of finananciele situate, dan kunt u altijd een voordelige last minute Parijs boeken.